Doorgaan naar hoofdcontent

Landgoederen en tuinen

Landgoed Ockenburgh is een ruim 350 jaar oud landgoed gelegen tussen Loosduinen en Kijkduin in Den Haag. Wij maakten daar zondagmiddag een wandeling en waren niet de enigen. De parkeerplaats stond nagenoeg vol, ontzettend veel mensen liepen er te wandelen of zaten op de fiets. Het landgoed was ooit eigendom van dichter Jacob Westerbaen die een prachtige villa midden op het landgoed liet bouwen. Sinds 1990 is het landgoed een beschermd natuurmonument

 Zoals bij veel langoederen uit die tijd zie je ook hier rondom het landhuis enorme rhododendronhagen, ze zouden brandvertragend zijn.

Er was ruimte genoeg hier voor die grote oude bomen.

Bij de nieuwbouwwijk Vroondaal is de ruïne van een 13de -eeuwse boerderij gevonden. De boerderij had een aanbouw: de stenen kamer, en daarvan kun je de fundering nog zien. De kamer is tussen 1250 en 1300 gebouwd.

Naast dat het heel oud is, is er nog iets bijzonders aan dit gebouw. In die tijd was baksteen heel kostbaar. Alleen de kerk en de adel kon het betalen. Een woning van steen kwam je dus niet vaak tegen. De boerderij naast de kamer was wel van hout, maar dit stenen gebouw gaf wel aan dat de bewoner een edelman was. Het oudste bewaard gedeelte van de stenen kamer is de 13e eeuwse kelder.

Vroondaal is inmiddels een begrip in het Haagse. Om even met de woorden van een makelaar te spreken: Een chique woonwijk middenin natuurgebied Madestein en op steenworpafstand van Kijkduin. Hier woon je in een karakteristiek herenhuis, villa of 2 onder 1 kapwoning naar architectuur zoals je die ziet in de klassieke Haagse wijken. Maar dan wel met het comfort en de zorgeloosheid van een nieuwbouwwoning. Tsja, het zal niet voor iedereen weggelegd zijn.

We liepen een rondwandeling en als extra konden we ook om dit grote water wat in recreatiegebied Madestein ligt lopen maar dat lieten wij maar aan ons voorbij gaan, mij knie gaf aan dat het welletjes begon te worden.

Reacties

Judy zei…
Mooi gebied en mooie wandeling! Je knie doet het goed dus!
Yova zei…
Landgoed Ockenburgh ziet zeker heel goed uit. Liefs 350 jaar oud. Wat is daar mooie omgeving te wandelen. Gelukkig gaat je knie goed. Fijne dag.
Sjoerd zei…
Mooi landgoed, zeker ook zo mooi is dat je daar weer kunt wandelen met je knie.
Mooie plek om eens rond te wandelen!
Emie zei…
Toch wel even koffie gedronken in dat leuke restaurant? Goed hoor, dat je al weer dit soort wandelingen kunt maken.
willy zei…
wat een prachtig landgoed met een geschiedenis Marthy

daar zou ik ook wel eens willen rondwandelen

prettige dag gewenst
Bertiebo zei…
Een verstandig mens luistert naar haar knie!
Muggenbeet zei…
We moeten dringend Nederland eens beginnen te ontdekken. Zo vlakbij maar bij uitstappen of vakantie slaan we het altijd over. Moet mijn vrouw toch eens overtuigen om het niet altijd zo ver weg gaan te zoeken :)
Willy zei…
Mooi landgoed om te wandelen.
Willy zei…
Zie dat daar ook een hyacintenbos is. Lijkt me prachtig.
Edward McDunn zei…
Een mooi en interessant blog hoor,de fundering van die eeuwen oude boerderij, is helemaal geweldig!
In de weer zei…
Goed van jou om naar je knie te luisteren !
Janny zei…
Mooi landgoed voor een rondwandeling, fijn dat het weer kan, nog maar niet al te ver gaan.
Jolande zei…
Een mooie omgeving om te wandelen.
miekequilt zei…
Wat een prachtig landgoed. Heerlijk om rond te wandelen, dat snap ik. De nieuwbouw spreekt mij trouwens ook erg aan. Ook erg mooi. Je hebt precies genoeg gelopen. Heerlijk hè, dat het steeds beter gaat.
Lies zei…
Sjiek hé!
Lie(f)s.
Annelies zei…
Een hele mooie omgeving !
Josephine zei…
Wat een prachtige omgeving is het daar, en ik ben gek op oude landgoederen,
puur genieten. Geweldig ook dat je al weer zoveel met je knie kan ondernemen,
maar ook heel verstandig dat je naar je knie geluisterd hebt.