Doorgaan naar hoofdcontent

Nan Goldin

Samen met vriendin Jeanne zag ik in het Stedelijk Museum in Amsterdam de tentoonstelling van Nan Goldin 'This Will Not End Well'. De presentatie van deze tentoonstelling was totaal niet wat ik ervan verwacht had. Mijn eigen schuld, ik had er niets over opgezocht. Er hingen geen foto's aan de muur maar ze presenteerde zich als filmmaker in zes ruimtes met slideshows bestaande uit duizenden foto's, ondersteund door muziek, voice-overs en archiefmateriaal. Deze foto heb ik van de site van het Stedelijk gehaald, met dank, want er mocht daar niet gefotografeerd worden.

Fotograferen was ook bijna onmogelijk want de ruimtes waren donker, gecreëerd door gordijnen, zodat de slideshows goed tot hun recht konden komen.

Nan Goldin (1953, Washington D.C., Verenigde Staten) is zeer bekend als fotograaf. De manier waarop zij de menselijke ervaring vastlegt, is legendarisch en heeft latere generaties verregaand beïnvloed. Haar werk, The Ballad of Sexual Dependency, documenteert het leven in Provincetown, New York, Berlijn en Londen vanaf de jaren zeventig en tachtig tot op de dag van vandaag. Goldin fotografeerde de wereld van haar ‘bohemian’ vrienden met een rauwe tederheid. Haar foto's zijn snapshots van intimiteit en verbinding, van het alledaagse tot wilde feesten, en van de strijd tussen afhankelijkheid en autonomie.

Nan Goldin maakt beladen social issues zichtbaar en toegangkelijk. Onderwerpen als drugsgebruik, sekswerk, huiselijk geweld, LGBTQ+-rechten en de gevolgen van de aidsepidemie, die voorheen taboe waren in de maatschappij, maakt zij bespreekbaar dankzij haar kwetsbare en persoonlijke foto's. (info: Site Stedelijk Museum)

Wij hebben twee uur zonder pauze het grootste deel van de verschillende slideshows gezien, toen waren we moe van de indrukken die bij ons binnenkwamen. Het geheel is rauw maar tegelijkertijd ook teder. Het heeft een behoorlijke indruk bij me achtergelaten.

Reacties

Sjoerd zei…
Nan Goldin wist als geen ander om die indrukken op papier te krijgen. Overigens heb je op diverse plaatsen Golden geschreven.
Marthy zei…
Bedankt Sjoerd, ik heb het verbeterd.
Bertiebo zei…
Ik ben er geweest maar vond de entree verschrikkelijk en binnen vond ik het akelig en benauwd. Op mij heeft de veelgeroemde presentatie dus eigenlijk geen enkele indruk gemaakt omdat ik bijna niks heb gezien.
Het is maar goed dat we allemaal een verschillende kijk hebben op kunst en dat dat ook mag!
miekequilt zei…
Ik heb nog nooit van deze vrouw gehoord. En ik weet niet of deze tentoonstelling aan mij besteed zou zijn. Wel heerlijk om met een vriendin op pad te gaan, trouwens.
Jolande zei…
Dat zou dus echt helemaal niets voor mij zijn.
Lies zei…
'k Vermoed -> niets voor mij...
Lie(f)s.
Anoniem zei…
heel interessant om uit de eigen comfort zone te stappen en kennis te maken met andere levens. soms kan het zelfs kleine alledaagse privézorgen wat relativeren.
In de weer zei…
Een en al triestigheid, niks eigenlijk in deze tijd van het jaar.
Ze heeft wel veel bespreekbaar willen maken, maar soms vraag ik me tegenwoordig af of het heeft geholpen.