Doorgaan naar hoofdcontent

Geen slakken maar vogels

Ik las het op internet en het was zelfs een item in het acht uur journaal, Nederland wordt overspoeld met slakken. Een drama voor de mensen die een tuin hebben, vooral een moestuin. Jonge plantjes worden opgevreten door die slijmerige glijders, er waren zelfs mensen die voor de derde keer nieuwe planten gingen poten. 

We hebben hier geen last van slakken, bij hoge uitzondering kom je een naaktslak tegen zoals deze gisterochtend op het weggetje boven het dorp. Heel af en toe zie ik dat er door een klein slakje aan een onderste blaadje sla is geknabbeld maar meer gebeurt er wat ongedierte betreft niet in de moestuin.

Maar er zaten wel vogels te wroeten in de aardbeienbakken, waarschijnlijk op zoek naar wormen en de enige aardbei die een beetje rood begon te worden was potdorie opeens verdwenen. Dit vroeg om maatregelen. Omdat het eergisteren toch een regendag was ging Mart aan het knutselen in de kelder en kwam met dit tevoorschijn. Het was het niet helemaal, er is nog iets aan verbeterd. Hij had het hele net gebruikt en dat aan de zijkanten opgerold op bamboestokken, door de zwaarte bleef het net dan naar beneden hangen. 

 Dat vond ik veel te omslachtig, vooral als je de aardbeien moet plukken en ik stelde voor om het overbodige net aan beide kanten gewoon af te knippen en met knijper hier en daar vast te zetten. In de kelder stond nog een bakje met gloednieuwe knijpers, niet te gebruiken omdat ze niet voldoende knijpen, fabricagefoutje. Maar juist heel geschikt voor het doel waar wij ze voor nodig hadden. Alletwee waren we tevreden over het resultaat.

En al het materiaal was voorradig. Een oud net, overgebleven elektriciteitsbuizen en zadels waar ze mee bevestigd werden, oude bamboestokken die overal voor ingezet worden en dan knijpers die ik niet kan gebruiken om wasgoed op te hangen.

De tomatenplanten zien er goed uit, de laatste week zijn ze gegroeid. Ze hebben iets meer zon en iets meer warmte gekregen.
Nu graag nog wat meer bloei.

Ik had wat planten teveel gekocht en die in de volle grond gezet en nu zag ik dat deze plantjes achterbleven in de groei met die in de bakken. Het zal wat warmer in de bakken zijn die ook wat hoger staan, scheelt in temperatuur. We hadden hier verleden week nog nachttemperaturen van 2 graden!

Reacties

Sjoerd zei…
Met tientallen kan ik ze hier vangen... ze gaan meteen de groenbak mee, kunnen ze aan het groen afval beginnen. Ik heb de eerste eigen aardbeien al gegeten. Die aardbeienbakken bij jullie vind ik nog steeds ideaal.
Judy zei…
Mooi hergebruik! Die aardbeienbakken zijn perfect!
Mevrouw W. zei…
Goed bedacht en mooi uitgevoerd!
Emie zei…
Wat heb jij toch een ontzettend handige man!
Creatief bezig geweest, super!
KnutzEls zei…
Mooi opgelost en de knijpers zijn er voor gemaakt lijkt het wel.
miekequilt zei…
Wat zijn jullie samen toch slim en handig. Bof dat jullie geen slakken hebben. Vogels verjagen lijkt me wat makkelijker dan slakken.
Bertiebo zei…
Slim. Hier op onze volkstuin is het slecht. Mijn man overweegt rijst te gaan telen
Edward McDunn zei…
Het natte weer bij ons, in vooral voor naaktslakken een feestje.
De plantjes groeien goed, dat wordt een rijke oogst.
Ger zei…
Slim bedacht,jullie beginnen al aardig op professionele aardbeienkwekers te lijken,zie het hier in de dorpen wanneer we onderweg zijn,velden vol tunnels op hoogte met aardbeien en frambozen.
Wanneer we zoveel geld hadden als slakken waren we schatrijk.
Niet raar die slakken invasie met al die regen en veel slakkenminnende planten in mijn tuintje.Mijn man gaat elke avond op jacht en de vangst is rijkelijk.
Behalve één soort Hosta,van hetzelfde soort als die bij jou in koperen bak daar vreten ze in de 25 jaar dat ik hem heb nooit aan.
Pakje paneermeel staat vandaag bovenaan boodschappenlijst,ik kreeg een tip om tegen de avond spoor van paneermeel te strooien op stenen en binnen uur zou het een slakkenfeest zijn op die plek en is het ‘n kwestie van verzamelen.Heb al meerdere tips gehad van bier tot schelpenzand maar die helpen niet.
Anoniem zei…
Altijd gedacht dat je slakken alleen op de grond vind, maar toen ik gisteren het raam op mijn slaapkamer wilde sluten i.v.m. de regen die voorspeld was. Vond ik een naaktslakje in het kozijn aan de buitenkant. Toch wel knap dat zo'n beestje op de 1e verdieping terecht gekomen is.
Anoniem zei…
Slakken zijn ook dol op raamkit. Al hele stukken op.
Jolande zei…
Wat een creatieve oplossing!
In de weer zei…
Ik vind de knijpers écht schattig erbij passen.
Janny zei…
Een handige toepassing voor de knijpers. Wij krijgen hier steeds meer slakken en ze eten van de jonge plantjes, nu maar wat schaaltjes met bier neerzetten.
Lies zei…
Fantastische recyclage! Kweken maar...!
Hier eten de vogels ook mee!
Lie(f)s.
Anoniem zei…
tegen slakken bij heel jonge plantjes: "hondenkraag" knippen van plastic koffiebekertje en om plantje heen zetten. goed aandrukken, aarde binnen kraag eventueel afdekken met wat stro/hooi.
Thuis loop ik zo‘n twee keer per dag door de tuin om slakken te rapen, ik laat ze helemaal achter in onze wei weer vrij. In Oostenrijk zie ik ze dit jaar bijna niet
Elizabeth zei…
Slakken en vogels zijn allebei wel ettertjes voor je tuin. Handig gedaan met dat net over je aardbeien...
Het is vreselijk hier met die naaktslakken; ze graven zich gewoon in in de natte aarde. Bij mij hebben ze het vooral om m'n violen voorzien. In die mooie gele pot haalde ik er gisteren 6 uit!