Doorgaan naar hoofdcontent

Vreemdelingen

Toen we begin van deze week bovenlangs ons dorp liepen zagen we tussen de rij lichtpaarse irissen voor het terrein van Joël een vreemdeling staan. Een donkerrode, bijna zwarte iris. Wat bijzonder, hij viel echt op tussen de andere veel lichtere irissen. 

Ik heb even op internet gezocht naar een naam en deze beschrijving komt het meest in aanmerking: 'Iris Germanica Study in Black is een prachtige iris met een luxe uitstraling door zijn donkere kleur! Deze iris heeft een unieke hele donkerrode, fluwelen met zwarte kleurstelling'. Deze beschrijving komt aardig in aanmerking, vind ik.

Een meter of drie verder nog een iris met die kleur, de bloem nog in knop. Schitterend, die parelmoeren glans.

En om het nog gekker te maken, een derde vreemdeling, deze iris stond er ook nog. De bloem is nog net niet uit. De kleur neigt meer naar rood maar ook die mooie parelmoeren glans.

Ik sta een beetje voor een raadsel. Hoe komen deze bijzondere vreemdelingen daar tussen een lange rij 'gewone' irissen. Wij lopen jaar in jaar uit dit rondje, en ik heb altijd die mooie rij irissen bewonderd maar er nooit iets bijzonders tussen gezien en nu opeens staan daar drie heel opvallende bloemen. 

Wij hebben op ons terrein drie verschillende kleuren irissen staan, onze buurman zeker een stuk of vijf,
 waaronder een grote groep gele irissen. En zo kan ik nog wel even doorgaan als ik rondkijk in ons dorp. Maar nergens deze schoonheden. Één ding weet ik zeker, Joël heeft ze er niet tussen gezet.

Reacties

KnutzEls zei…
Cadeautje van de natuur...?
Sjoerd zei…
Wellicht is bij het telen iets verkeerd gegaan en hebben ze hun oorspronkelijke kleur gekregen.
Judy zei…
Soms gaan gekweekte bloemen terug naar hun oorspronkelijke kleur. Maar van lila naar donkerrood terug lijkt onwaarschijnlijk. Mooi!
Emie zei…
De natuur levert ons veel wonderen. Dit is er zeker één van. Wat een prachtige kleur.
Charlie zei…
De natuur blijft verbazen!
'Vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan' is wat mij te binnen schiet bij het lezen. Was dit misschien ooit een reclameleus? Mooie kleuren zo bij elkaar in ieder geval.
Yova zei…
Deze irissen zijn wel heel apart om te zien. Inderdaad lijkt zeker fluweel. Prachtig. Zeker opvallend om te zien. Mooie foto's. Fijne dag.
Bertiebo zei…
Ik schreef het net ook op een andere blog. De natuur verrast en doet wat haar uitkomt. En als het dan zoiets moois is...
Jolande zei…
Wow die zijn schitterend. Die kleuren heb ik nog nooit gezien.
Lut Vanderhaeghen zei…
vorig jaar had ik ook zo'n bijna zwarte iris in de tuin staan. Dat was voor het eerst en dit jaar heb ik hem niet meer gezien tussen al de andere irissen.
willy zei…
Mogelijk een wondertje van de natuur.

Prettige dag
miekequilt zei…
Wat een prachtige iris. Echt heel opvallend tussen de andere. Misschien kom je er nog wel meer tegen.
Elizabeth zei…
Donkere zonnebloemen, donkere irissen... Wat kom je nog meer tegen?
Het heeft wel wat, deze tint. Het lijkt nu ook een totaal andere bloem.
Lies zei…
Natuur'wondertjes'...
Lie(f)s.
Het zal een raadsel blijven, maar mooi zijn ze wel!
In de weer zei…
Leuke ontdekking en wat voor een, schitterend !
Mirjam zei…
Wat schitterend zijn deze zeg. Zo'n aparte kleur. Ik ken eigenlijk alleen maar de paars/blauwe variant 🌿💜💙