Doorgaan naar hoofdcontent

Graanschuren



Nadat wij dinsdagmorgen de auto gepakt hadden en afscheid namen van onze gastvrouw reden we naar de hoogten van La Roque-sur-Pernes, wat zuidelijker van Carpentras. We vonden in de buurt van het dorp een goede parkeerplaats waar we vlakbij onze fietsroute van die dag konden oppikken. Net op weg zagen we aan de rand van de departementale weg een rij van twee grote beukvormige droge stenen hutten, achter elkaar geplaatst. Een verklarend bord bij de ingang van de site beschrijft ze als 'bories' waar niet echt een vertaling voor is maar ze werden in ieder geval gebruikt als schuren.

De voorste schuur is nog intact en meet 16 m in lengte, bijna 5 m in breedte en 4,25 m in hoogte. Dat is niet bepaald klein te noemen. De ingang zit in het midden van een van de lange zijden. Van binnen is de grote schuur door twee muren verdeeld in drie aangrenzende kamers maar daar konden we weinig van zien want het was er stikdonker.

De achterste schuur is gedeeltelijk ingestort maar daardoor kan je goed zien hoe de muren gestapeld zijn. Er werd vierkante kalksteen gebruikt om de twee schuren te bouwen. Wat een enorm werk moet dat geweest zijn. Indrukwekkend!

Deze twee lange stenen schuren zijn niet ontworpen voor bewoning: er zijn geen schoorstenen of kasten in de binnenmuren. Ze werden in feite gebruikt om er de tarweschoven tijdelijk in op te slaan  voordat ze werden verplaatst naar een nabijgelegen dorsvloer. Er zijn maar weinig openingen, dit om indringers te weren. Qua functie zijn ze vergelijkbaar met de schuren en graanschuren van Gordes (18e en 19e eeuw) en de schuren van Viens (17e en 18e eeuw).

Dit is een foto die ik nam van een oud bord wat bij de site stond om te laten zien op welke plekken nog meer van soortgelijke schuren bewaard zijn gebleven. In Frankrijk gaat men wel heel makkelijk om met zulke historische sites. Geen hekken erom heen, gewoon in de wilde natuur. Nu moet ik zeggen dat wij op zulke plekken nog nooit vernielingen  hebben aangetroffen en eigenlijk geniet je er nog meer van als alles nog is zoals het in vroegere tijden was.

Ook mooi, een paar honderd meter verder een grote kudden schapen. We zijn even afgestapt om ze te bekijken.

Reacties

Prachtig zo'n bouwwerk!
Sjoerd zei…
Wat een prachtige bouwgevalletjes, Mooi dat ze zoiets voor iedereen gewoon laten staan. Veel werk om te bouwen, maar zeker ook veel vakmanschap komt daar bij kijken.
Judy zei…
Wat een vakmanschap, die schuren!
Emie zei…
Indrukwekkend zeg!
Bertiebo zei…
Wat mooi! Ik heb wel eens een plaatje gezien, maar nooit in het echt!
Bertiebo zei…
Bij het woord graanschuren denk ik trouwens onmiddellijk aan'de graanschuren van Egypte'. Ik denk dat dat bijbels is, eens even uitzoeken
Charlie zei…
Wat een bijzondere bouwwerken die schuren en zo degelijk gemaakt! Konden jullie ook niet goed binnenkijken met de zaklantaarn van de telefoon?
Marthy zei…
Dom, niet aan gedacht Charlie.
Janny zei…
Wat een geweldig mooie schuren en zo groot!
willy zei…
merkwaardige gebouwen die met vakmanschap gebouwd zijn

prettige dag
In de weer zei…
Wij bezochten in 2001 Gordes, zag het op jou bord ook staan, Le village Des Bories.
Men noemt de Bories in de volksmond ook wel ‘cabanes gauloises’.
Schitterend om te zien. Het dorp is tussen 1969 en 1976 gerestaureerd en ziet er uit zoals de laatste bewoners het ongeveer 175 jaar geleden verlaten hebben.
Je snapt wel dat ik hier geniet van jullie fietstocht en de foto’s.
Marthy zei…
Toos, wat leuk dat jullie daar in Gordes waren. Zag het achteraf op internet en als we daar nog eens in de buurt zijn gaan we het zeker bezoeken.
Lies zei…
Heel apart, bewonderenswaardig, ook die schapen ten andere!
Lie(f)s.
Yova zei…
Deze graanschuren ziet indrukwekkend uit. Nooit gezien. Ook nooit van gehoord. Schapen kwam je ook tegen. Leuk om te zien in groepje. Mooie foto's.
indrukwekkende schuren, mooi dat ze bewaard zijn!