Doorgaan naar hoofdcontent

Zaaisels

Een lieve blogvriendin maakte me afgelopen winter blij met dit zakje zaad. Hoe ze het wist weet ik niet maar ik vind die donkere zonnebloemen prachtig. Het zakje ging meteen op de plank met spullen die mee moesten naar Frankrijk. Achteraf twijfel ik of dit zaad van zonnebloemen is. Omdat op het pakje staat dat ze 1.60 m hoog worden en eruit zien als zonnebloemen nam ik dat aan. Maar op het pakje kan ik de naam 'tournesol', de franse naam voor zonnebloem niet ontdekken. We gaan het zien, er moeten verrassingen zijn in dit leven.

Een paar weken geleden heb ik in ieder potje een zaadje gedaan en kijk, ze kwamen alle vier op. Onderin de plastic bekers had ik een paar hele kleine gaatjes geprikt en ze in een bakje met een laagje water gezet. Het water heb ik iedere paar dagen bijgevuld. De bak stond eerst in huis boven de verwarming, die brandt hier nog steeds. Maar nu staan de plantjes in de tuinkamer, langszaam af te harden. 

Als de zonnebloemen straks naar buiten gaan zaai ik opnieuw, met goed weer rechtstreeks buiten en anders weer binnen. Zo heb ik over een langere periode zonnebloemen om te knippen.

Op dezelde manier heb ik ook sperciebonen voorgezaaid en die kwamen net zoals de zonnebloemen keurig op.

Kijk maar eens wat een flinkerds het inmiddels zijn. Vanaf vandaag gaan deze twee zaaisels overdag naar buiten en 's nachts weer terug in de tuinkamer. De nachtemperaturen hier zijn nog te laag voor deze tere plantjes. Ook de bonen gaan straks in de herhaling.

Achteraf ben ik natuurlijk blij dat ik die bonen niet meteen in de vollge grond heb gezet, dan waren ze door de vele regen hier allang weggerot.

Morgen nog wat nieuws uit de moestuin.

Reacties

Sjoerd zei…
Dat zijn inderdaad hele mooie zonnebloemen. Voor mij volkomen onbekend.
In de weer zei…
Wat een mooie zonnebloemen, kan niet zeggen dat ik ze ooit eerder zag in die kleur.
Judy zei…
Bijzonder, die zonnebloemen, ben heel benieuwd!
Emie zei…
Heerlijk dat zaaien en getuttel met die plantjes. Ziet er veelbelovend uit. Leuk die kleur van de 'zonnebloem', ben benieuwd.
Bertiebo zei…
Ze zijn wel mooi, die zonnebloemen. Op het plaatje. Benieuwd hoe ze worden, maar dat is met alle zaaisels zo natuurlijk.
Ger zei…
In de pluktuin waar ik graag kom en volgende maand weer haar poorten opent hebben ze ook altijd zonnebloemen in de kleuren zoals op jou zakje.De veel kleurige van oranje,bruin tot dieprood soorten die over de hele wereld groeien lijken op elkaar maar ook weer niet.Hebben wel de mooiste namen van Red Velvet tot Giant Ruby van kleinbloemig tot bossig met meerdere bloemen aan steel.Laat je verassen,Marthy door dit leuke cadeautje wat je kreeg.
Edward McDunn zei…
Lief van je vriendin hoor.
Ik heb deze soort zonnebloemen nog nooit gezien.
Anoniem zei…
Wij hebben hier in de Dordogne ook alles voorgezaaid. Stokbonen werden elk jaar opgegeten door de vogels. Nu wat groter en dat gaat goed. Elke avond op slakkenjacht. Inmiddels al 60 gevangen. Aan de overkant hebben wij een gebiedje waar ze geen kwaad kunnen.
Ook hier best koud, dus duurt wat langer.
Trouwens Marty, je hartige taart met asperges was heerlijk.
Jolande zei…
Jij hebt echt groene vingers!
Lies zei…
Wahw..., super hé!
Lie(f)s.
Als je googlet op Beauté d'automne, dan kom je op Franse websites van kwekers en zadenhandels wel het woord Tournesol tegen hoor. Dus het zijn vast wel zonnebloemen.
Elizabeth zei…
Ik heb nog nooit donkere zonnebloemen gezien en wist ook niet dat ze bestonden.
Pfffttt, over dat zaaien... ik ben bang dat ik te vroeg buiten heb gezaaid. Het is ook zaad van vorig jaar, misschien is het te oud...
Er komt weinig op en ik weet wel dat ik het volgend jaar anders ga aanpakken!