Doorgaan naar hoofdcontent

Kamp Erika

In de Boswachterij Ommen staat dit monument van het Kamp Erika, van 1941 tot 1945 een plek van ontberingen, pijn en heel veel leed. Eerst deed het dienst als gevangenkamp van de Duitsers en daarna is het in gebruik geweest als Arbeitseinsatzlager.

Het was november 2019 toen wij hier stilstonden tijdens het lopen van het Pieterpad. Diep onder de indruk waren we maar ook verwonderd, kamp Erika, de naam zei ons niets. Jaren later kwam hier antwoord op tijdens de Nationale Herdenkingsdag van 2024, heel bijzonder.

Gisteravond zagen we de uitzending van de herdenking op de Dam die uitzonderijk leeg was. Het was er stil zoals ook bij ons in huis. Diep onder de indruk keken wij naar deze herdenking, ik zat met betraande ogen en een dikkel keel, het grijpt me altijd aan.

Toen ik gisterochtend vroeg even op NOS app keek werd ik getroffen door een item over kamp Erika, een concentratiekamp dat werd vergeten en verzwegen. Ik had een drukke dag dus het hele artikel heb ik niet gelezen maar het onderwerp bleef wel zeuren in mijn hoofd. 

Om half acht gisteravond werd er tijdens de uitzending even stilgestaan bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereloorlog in kamp Erika in Ommen. Tijdens de oorlog kwamen er zo'n 7000 voornamelijk niet-Joodse mannen terecht in dit extreem geweldadige Duitse concentratiekamp. Toch is de herinnering aan kamp Erika uit het collectieve geheugen verdwenen.

Tijdens de uitzending zei ik tegen Mart dat ik zeker wist dat wij daar een keer geweest waren bij het wandelen van een lange afstands pad. Even zoeken op mijn blog en ik vond het snel. Ik heb de foto en de tekst die ik toen op mijn blog zette hierboven afgedrukt. Wie meer over kamp Erika wil lezen, kijk hier.

Dat we nooit zullen vergeten.

Reacties

Sjoerd zei…
Heel triest, ik kan er niets anders van maken.
In de weer zei…
Wij hoorden het gisteravond ook en wij kenden het verhaal van kamp Erika niet.
Nu vergeet ik het nooit meer.
Mevrouw W. zei…
Vreselijk!
Ik had er nog nooit van gehoord.
Judy zei…
Hoorde er ook gisteren voor het eerst over.
Ik had dezelfde ervaring: gezien bij Pieterpad en gisteren kreeg het invulling.
KnutzEls zei…
Wij kwamen ook langs dat monument tijdens een wandeling. Koude rillingen als je leest over wat er gebeurde.
miekequilt zei…
Ik ken de naam wel. Waarschijnlijk omdat ik vroeger met mijn ouders in Ommen op vakantie ging. Het is goed om stil te staan bij wat gebeurd is. Maar ook bij wat nog steeds gebeurt.
Ger zei…
Na de uitzending van de Dodenherdenking op de Dam keek ik naar documentaire over de zware winter van 1944/45 in Roermond. De stad lag maandenlang op de frontlinie van de strijd tussen de Duitsers en de geallieerden. Eind 1944 leven de burgers van het bezette Roermond vooral in schuilkelders. De geallieerden zijn de stad op een paar kilometer genaderd, maar de Duitsers bieden taai weerstand. Duitse soldaten houden dagelijks razzia's in de gehavende stad. Ze zijn op zoek naar weerbare mannen voor de 'Arbeitseinsatz', de tewerkstelling in Duitsland etc.Bij het zien van die vreselijke beelden uit die tijd en in mijn achterhoofd wetende dat groot deel van mijn man zijn familie daar geboren en getogen is plus de foto’s uit die tijd die ik altijd zal bewaren krijgt alles een gezicht en raakt het mij des te meer. Daarom kan ik me ook goed voorstellen hoe het waargebeurde verhaal en kamp Erica jou aangrijpt omdat je ooit oog in oog stond bij herdenkingsmonument.
Bertiebo zei…
Ik heb niet veel gezien gisteren, omdat ik meeliep in de stille tocht in mijn woonplaats. Ook dat was indrukwekkend. Na de twee minuten stilte ons volkslied, zachtjes meegezongen, geneuried bijna door alle aanwezigen, ontroerend.
Janny zei…
Een vreselijke geschiedenis, ik heb er ook over gelezen maar had er daarvoor nooit van gehoord.
Anoniem zei…
Anneke,

Het verhaal van Erika kende ik. Evenals de andere strafkampen in het noorden.

Ik weet niet of jullie in de Ardèche ze ook hebben, maar ik kom tijdens mijn wandelingen
in de Var en de Provence op eenzame plekken [vind ik dus] soms kleine oorlogsmonumenten tegen.
Soms liggen er nog verse bloemen bij. Op dergelijke momenten schiet ik vol; wat een verdriet

Emie zei…
Na de Waalsdorpervlakte schakelden wij over naar de Dam. De persoonlijke getuigenissen verteld door kinderen en kleinkinderen vonden wij ook enorm ontroerend. Dank voor het verhaal over kamp Erica. Ik wist er nauwelijks iets over.
Elizabeth zei…
We hoorden ervan op televisie, er was een soort documentaire.. Pffftttt, ik vond het heel heftig en had er nog nooit van gehoord.
Wat zijn er vreselijke dingen gebeurd toen. En nog steeds hebben mensen er niets van geleerd...
willy zei…
ik kende kamp Erika ook niet

maar ik zag er nu een reportage op de tv van

triest toch !