Nieuwe frambozenstruiken

Ze gaven de laatste jaren niet veel opbrengst meer, onze frambozen. Het waren ooit stekjes van stekjes die we van verschillende vrienden kregen, een bij elkaar geraapt zooitje dus. Ik twijfelde of ik ze nog zou snoeien of eruit en een rij nieuwe erin. Het werd dus het laatste. Kweker gebeld of hij een stuk of tien frambozenstruiken voorradig had en op zijn bevestigend antwoord er heen gereden en met acht prachtige struiken weer naar huis. Acht en geen tien, was teveel zei de deskundige en gaf me en passant ook nog even advies hoe en wanneer ik ze moet snoeien. Kijk, daar hou ik van, van zulke mensen, daarom ga ik ook zo graag naar kwekerijen in plaats van die gelikte tuincentra.

Mart had nog wel een paar uur nodig om al die oude struiken eruit te spitten, ze wortelen alle kanten op. Maar toen lag er een prachtig bed klaar voor deze schoonheden. Dat ze me maar veel lekkere vruchten mogen geven.Reacties

 1. Mmmmm... heerlijk, frambozen. Zal best groeien daar bij jou!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker weten, Bertie. Veel zon, goede grond en liefdevolle verzorging, wat wil een framboos nog meer.

   Verwijderen
 2. Oh, frambozen vers van de struik, gerijp in de zon. Daar kan Appie niet aan tippen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou zo maar hofleverancier kunnen worden van Appie, Els.

   Verwijderen
 3. Oh, dat komt wel goed. Ze zien er hartstikke gezond en mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn absoluut meest favoriete vruchtje! Ons ene struikje kreeg zoveel uitlopers dat we de komende dagen moeten hergroeperen. Alleen al het zicht op zo'n vers rijtje doet menig moestuinhart sneller kloppen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan helemaal blij worden van zo'n mooi rijtje, Emie.

   Verwijderen
 5. Mmmmm lekker, verse frambozen! Een van de dagen gaan hier wat mooie bloemen in potten. Groenten en fruit zijn voor de Vlaamse tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik ze in de desserts maar maak er ook jam van, Nana, vaak ik combinatie met aardbeien.

   Verwijderen
 6. Oh, heerlijk, frambozen. En dan ook nog uit eigen tuin. Ooit hadden we ook hier zulke struiken staan, maar die hebben helaas het veld moeten ruimen voor het tuinhuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben gelukkig plaats genoeg. Maar plaats betekent nog niet dat we er iets planten want het moet allemaal bijgehouden worden, Inge.

   Verwijderen
 7. Zijn er in de Ardèche dan ook al van die gelikte tuincentra? Ik duim voor heel veel lekkere "eigenkweekframbozenconfituur". Maar met jullie groene vingers komt dat zeker in de sacoche!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Kris, ik dacht hiermee eerder aan de Nederlandse tuincentra. Hier valt dat gelukkig nog wel mee, al schuiven ze aardig die kant op.

   Verwijderen
 8. Dag Marthy, ik volg jouw blog al een tijdje met veel plezier. Wij hebben een huisje in het zuiden van de Ardèche en zijn vandaag aangekomen voor een vakantie van twee weken. Het verhaal over de frambozenplanten sprak mij erg aan en ik vroeg me af waar de kwekerij is waar je over schrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Gerda, leuk dat jij me volgt. Hierbij de gegevens van de kwekerij: http://www.pagesjaunes.fr/pros/05712971
   Er staat een bord aan de weg, gewoon de weg blijven volgen met een paar bochten. In het voorjaar zijn ze ook 's zondags open. Laat even weten of het gelukt is op: mmberends@hotmail.nl

   Verwijderen
 9. Ik kreeg van mijn een stek van witte framboos. Geeft heerlijkeen zoete witgele frambozen. Ken je die
  ?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kreeg van mijn moeder. Er ging iets mis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kende geen witgele frambozen, maar als ik ook de reactie van jou en Vlimbouter hieronder zie moeten ze heel lekker zijn.

   Verwijderen
 11. Whow, die zijn echt mooi groen. Met zo'n start moet het wel goed komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker in een nieuw bed geplant en de struiken hebben ook nog een beetje koemestprut gehad, Sjoerd, beter kunnen ze niet starten.

   Verwijderen
 12. In mijn kindertijd snoepte ik van de heerlijke gele frambozen in mijn vaders tuin. In mijn tuin heb ik het ook geprobeerd, maar na 2 jaar overwoekerden de uitlopers het hele perk en gaven de planten geen vruchten meer. Of het waren slechte planten of ik heb ze niet goed verzorgd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die uitlopers van die frambozen zijn altijd een probleem, data moet je streng tegen optreden.

   Verwijderen
 13. Wat een rijkdom zal dat van de zomer zijn: snoepen van de frambozenstruik!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem aan dat ik van deze struiken van de zomer kan snoepen, Jeanne.

   Verwijderen
 14. Het zijn al prachtige planten. Wat zal dat mooi zijn om te zien, als hier de vruchten aan gaan komen. Heerlijk snoepen deze zomer, van al dat kostbare zoete fruit.
  En nu maar hopen op een heel groeizaam seizoen.
  Fijne dag,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we hebben wel zon nodig voor deze fruitstruiken, Mirjam.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.