135 Jaar elektriciteit

Dit bijzondere transformatiehuisje staat aan de Lekdijk in de gemeente Langerak. Wij fietsten begin maart in de Alblasserwaard, dat is voor ons aan de overkant van de Lek. Ik had van te voren op internet gelezen dat er een paar bijzondere huisjes stonden en zocht ik naar om ze te fotograferen voor blogvriend Sjoerd, hij 'spaart' ze, kijk maar eens op zijn blog.Ik kon er die dag drie op de foto zetten.

Het trafohuisje is tot rijksmonument verheven en is uit 1922. In dat jaar werden een aantal gemeenten langs de Lekdijk aangesloten op de elektriciteitscentrale van Dordrecht. Voor die tijd was er dus geen elektriciteit, met onze huidige levenswijze niet meer voor te stellen.

De transformator in Langerak werd destijds geleverd door N.V. Willem Smit & co, transformatorfabriek. Van het plaatsen van die transformator in het huisje aan de Lekdijk is deze prachtige oude foto bewaard gebleven.

Ik zocht nog wat verder op internet en ontdekte dat diezelfde Willem Smit in april 1886 in Kinderdijk, ook aan de rivier de Lek, de eerste wisselstroom centrale van ons land in werking stelde. We hebben nu dus 135 jaar elektriciteit in ons land en dat begon dus in de Alblasserwaard. In 1915 werden de stroomleveranties overgenomen door het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf in Dordrecht en de centrale in Kinderdijk moest toen sluiten.

 Tegenover het trafohuisje aan de andere kant van de weg stroomt de Lek. 

Reacties

Wat een pracht, dit huisje!
Sjoerd zei…
Een schitterend pandje, ik vind dat ze allemaal bewaard en gerestaureerd moeten worden.
Bertiebo zei…
Echt mooi deze. Zo grappig ook om te bedenken dat heel wat bloggers voor Sjoerd uitkijken zodra ze ergens zijn. En de Lek... die ken ik eigenlijk niet zo goed. Daar moet ik maar eens verandering in brengen.
Emie zei…
Een dotje, dit huisje en mooi speurwerk ook!
miekequilt zei…
Wat een leuk bericht. In gedachten ging ik terug naar Reefton in NZL. Daar was 135 jaar geleden de eerste elektrische lamp ( Volgens informatieborden daar). Ondanks de afstanden en gebrek aan communicatie gebeurde er aan de andere kant van de wereld in dezelfde periode dus ongeveer hetzelfde.
Leuk weetje Mieke. Wat is dat bijzonder hè! Je hoort dat wel meer, dat op verschillende plaatsen op nagenoeg hetzelfde moment dezelfde dingen ontstaan, los van elkaar.
Marthy zei…
De mens was op zoek naar licht!
In de weer zei…
Dit is een juweeltje Marthy.
Marleen zei…
Een bijzondere met het puntdakje.
Elizabeth zei…
Ja, dit is wel een heel bijzonder huisje! En oh...die Lek, wat mooi...
Een parel van een trafohuisje. Daar zal Sjoerd blij mee zijn en anders wij wel.
De Lek is minder bekend dan de IJssel maar véél mooier (-: Dat hoeft niet iedereen te weten, natuurlijk...