Doorgaan naar hoofdcontent

Toerist in eigen stad 3

Als je op de Westhaven in Gouda loopt en je kijkt vanaf een afstandje langs de mooie oude gevels die daar staan dan valt deze naar voren hellende gevel direct op. De gevel werd op vlucht gebouwd, voorover hellend, om het regenwater niet langs de gevel te laten stromen.

Je zou je bijna denken dat die voorgevel binnenkort om zal vallen maar niet is minder waar want het gebouw staat er al enkele eeuwen.


 
Het huis heet 'De Moriaan' en is een oud koopmanshuis waarin van 1600 tot aan de 18de eeuw de suikerraffinaderij en kruidenierswinkel 'In de Goecoop' was gevestigd en van de 18de eeuw af was het een winkel voor tabak, koffie en thee en kreeg het de naam ,,De Moriaan”.  In 1920 is het gebouw door de gemeente Gouda aangekocht om het te bestemmen tot huisvesting van het museum van oudheden.

Deze collectie is overgegaan naar Museum Gouda en tegenwoordig zit hier het Nationaal Farmaceutisch Museum. Zat want  de gemeentelijke cultuurbezuinigingen van 2011 zorgden ervoor dat het NFM voortijdig zijn deuren moest sluiten. Tegenwoordig is het museum alleen nog virtueel te bezoeken.

Het was dus ook nog even een kruidenierswinkel en de afgebeelde gevelsteen kwam uit die periode en droeg de spreuk: Loop, loop, dit is in de Goecoop. Ook toen al wisten de winkeliers hun waren aan te prijzen.
 
De verdieping van het gebouw wordt gemarkeerd met deze twee gebeeldhouwde maskers. 

Ik wilde al verder lopen maar zag nog net op tijd deze mooie klopper, dat maakt een deur wel af.

Reacties

Emie zei…
Ik heb ook wel eens gehoord dat naar voren hellende gevels handig zijn bij het naar binnentakelen van goederen jaar de bovenste etages. Beeldschoon pand trouwens!
In een flits dacht ik dat ik het rijtje huizen zag staan waar mijn oma in Rotterdam woonde.
Dit pand is véél mooier. Heel decoratief, met een eigen geschiedenis, een echte parel met die luiken, de raampjes en gevelstenen. Ik hoop dat dit tot in lengte van eeuwen bewaard blijft. Prachtige foto's weer!
willy zei…
een hellende gevel...

voor het eerst dat ik daar van hoor Marthy

een prachtig gebouw dat je prachtig in beeld bracht

prettige dag

Sjoerd zei…
Een bijzonder pand en waard om bewaard te worden. Daarnaast zijn het ook zeer duidelijke foto's.
Bertiebo zei…
Wat mooi allemaal. En nu heb ik Moriaantje in mijn hoofd. Mag niet meer
Ger zei…
Naar aanleiding van deze blogpost miste ik op de foto het uithangbord met beeldje van vrolijk moriaantje. Terwijl het kinderliedje door mijn hoofd gaat en ik zoekende ben op internet kom ik jou blogpost uit 2014 tegen,zo leuk om de volledige tekst van liedje te lezen. Je woorden mag niet meer....., van mij mag je en ik zing met je mee want de tekst is juist heel opvoedkundig.
Ger zei…
Mooie foto's weer van prachtig oud pand met verhaal. Ooit hing aan de overhellende gevel een uithangbord met afbeelding en fraai beeldje van vrolijke zwarte pijproker,het heette de Moriaan.Ergens tussen 2011 en 2017 verdween het plotseling van de gevel. Vraag me af of jij het beeldje met uithangbord kent of weet waar het gebleven is?
De rollen waar tabaksbladeren omheen gerold werden hangen er nog wel.
KnutzEls zei…
Prachtig pand. Die schuine gevel werd mij ook verkocht vanwege de handige takelmogelijkheden, maar anti regen is ook goed te verklaren.
Onliemie zei…
Mooi! Zo lang we de grens niet over mogen, mag jij reportages maken van Nederland. Kunnen we toch een beetje de toerist uithangen. :-)