Doorgaan naar hoofdcontent

Ameide, parel aan de Lekdijk

We reden verder op de Lekdijk richting Ameide en vlak daarvoor stopte ik even om deze prachtige boerderij op de foto te nemen. Samen met de schuur daarvoor is het een plaatje en dat komt voornamelijk door die mooie rietgedekte daken. Een boerderij met ook nog zo'n grote schuur die rietgedekt is zie je hier maar zelden. Alle huizen en boerderijen lagen vroeger veel hoger maar door de ophogingen die in de loop der jaren hier hebben plaatsgevonden liggen ze tegenwoordig laag aan de dijk.

Naar alle waarschijnlijkheid is Ameide de oudste nederzetting in de Alblasserwaard en behoorde het tot de oudste steden van Holland. Het mooie stadhuis is van 1644 en het werd in 1672  door onderhandelingen van een plaatselijke geestelijke gelukkig  gespaard. Toen werd tijdens de Hollandse Oorlog het stadje geplunderd en verwoest door Franse troepen nadat zij in de nacht van 27 november de Schans bij Ameide hadden overrompeld.

Leuk weetje: Bij de inlijving van het Koninkrijk Holland in Frankrijk ging het gerucht dat Napoleon via de dijk Ameide zou aandoen bij zijn kennismakingstocht door het nieuwe Franse gebiedsdeel. Napoleon koos echter een andere route. Een houten plank met de tekst Vive l'Empereur (Leve de Keizer) hangt nog in het stadhuis. Die plank was dus voor niets gemaakt maar ze hebben hem toch maar bewaard.

Hoe komt zo'n klein plaatsje nu aan die prachtige monumentale huizen? De Lek zorgde voor economische activiteit in Ameide, het was in de middeleeuwen en tijdens de Gouden Eeuw een belangrijke overslaghaven. De welvaart die de stad in die tijd heeft gehad is nog terug te vinden in deze panden aan de Voorstraat.

Het beeld van de kersenplukker is gemaakt ter herinnering aan de kersenboomgaarden van weleer. Marcus Ravenswaaij heeft een kersenplukker uitgebeeld, die aan kinderen kersen geeft uit een mandje, dat vroeger in Ameide werd gebruikt om er de kersen mee te oogsten.

Laat ik nu precies zo'n mandje hebben, smal en hoog. Ik kocht het ooit op een rommelmarkt in Frankrijk en er werd bij verteld dat het een mandje was om kersen te plukken.  Dus in Frankrijk gebruiken ze daar een zelfde soort mand voor als in Nederland. 
Meegenomen door Napoleon?

Reacties

Emie zei…
Wat een leuk verhaal is dit weer. Wees naar zuinig op je mandje!
Ameide, ik had er zelfs nog nooit van gehoord! Wat zijn er nog een mooie historische plaatjes daar in het Zuid-Hollandse!
Marthy zei…
De meesten plaatsen in de waarden zijn dorpen met vaak lintbebouwing maar de weinige stadjes zijn een bezoekje waard.
In de weer zei…
Leuk van dat mandje. De rest ook hoor !
Annelies zei…
Leuke informatie over een mooie plaats waar we vroeger regelmatig langs fietsten!
We spraken dan van ‘een dijkje pakken’. Rondje vanaf Vreeswijk richting Vianen, via de ene kant van de Lek, langs Ameide (of Termei, zoals ze daar zeggen) pontje bij Schoonhoven en dan via de andere kant van de Lek weer terug.
Mooie tijd, grrrrr......wat doen we toch hier in Frankrijk!!!
Wat een mooie rij huizen, ik hou ervan. Beeld van de kersenplukker is ook leuk, mooi om te herinneren wat er eens was.
Marthy zei…
Jullie kwamen dan net van de tegenovergestelde richting langs de Lek naar Ameide.
Ik ben zo vaak door en langs Ameide gefietst (prachtig achterland richting Noordeloos) maar er nog nooit zoveel over geweten als ik nu op jou blog lees. Ontzettend leuk. En dat jij dan ook zo'n kersenmandje hebt. Soms voel je je ineens rijk. Net als altijd super sfeervolle foto's.
Bertiebo zei…
Leuk Marthy, deze verhalen
Sjoerd zei…
Een mooi verhaal, die Fransen hebben heel wat te weeg gebracht daar in de omgeving.
miekequilt zei…
Wat leuk om Ameide te zien. Heel lang geleden was ik met Jeroen op fietsvakantie. Ik wilde ergens geld opnemen en dat moest nog echt binnen in de bank. Ter controle werd gevraagd waar mijn bank stond. “ IJmuiden” zei ik. En toen ging het fout. Want de bankbediende verstond “ Ameide” en daar was geen kantoor. Het duurde even voor het goed kwam. En nog altijd hebben we het erover als we erlangs rijden. Maar we zijn nog nooit in Ameide geweest. Toch maar eens doen, denk ik nu.
Marthy zei…
Wat een leuk verhaal, Mieke. Mart komt uit Leimuiden en als ik die naam noem zeggen mensen ook vaak 'IJmuiden'?
Ger zei…
Stuk voor stuk mooie plaatsjes daar aan Lek en Linge.
Heb een zelfde foto van beeld kersenplukker met kinderen en typische kersen plukmand uit de Betuwe de hoenderik. Vroeger veel gebruikt toen de boomgaarden nog uit hoogstam kersenbomen bestonden, model is makkelijk te hanteren op hoge ladder en haak aan hengsel hing aan sport van ladder of aan tak van boom.
De hoenderik wordt nog altijd gemaakt en te koop aangeboden.
KnutzEls zei…
Wat leuk zo'n mandje en wat een mooi stadje.
Ontzettend leuk om te lezen Marthy!
Margriet zei…
Mooi verhaal en mooie foto's!
Elizabeth zei…
Wat ben ik nu veel te weten gekomen over Ameide... Wij zijn er wel eens doorheen gereden en vinden het prachtig, maar daar blijft het dan weer bij...
Marlou zei…
Ja, mooi Ameide.
Ooit wilde ik daar wel trouwen in dat prachtige gemeentehuisje.
Marthy zei…
Oh ja, kan je je verloofde niet overhalen Marlou.
Anoniem zei…
Ik woonde tot 5 jaar geleden in de Alblasserwaard en voelde me er echt heel erg niet thuis. Jouw positieve berichtjes brengen me enerzijds weer terug in die tijd en doen me anderzijds glimlachen, er is inderdaad ook veel moois te zien.
Marthy zei…
Wat jammer dat je je er niet thuis voelde. Maar het doet aan de schoonheid van de waard niets af.