Doorgaan naar hoofdcontent

Rieten dak

Bij deze boerderij stopten we even om te kijken. Het was een heel oud pand er er werd een volledige nieuwe rieten kap opgelegd. Prachtig gezicht, dit is echt vakwerk. 

Er waren daar heel wat mannen aan het werk maar het was dan ook een reusachtig dak. Voor houvast bij het werken op een rieten dak worden rietdekstoelen gebruikt, je ziet ze hier goed liggen. De rietdekstoel heeft pinnen waardoor deze vast op het riet ligt.

Een rieten kap is niet brandgevaarlijker dan een pannendak maar als dat riet eenmaal brandt is het een ander verhaal. Wij hebben ooit vlakbij ons eerste huis  in Stolwijk een brand meegemaakt bij een woonboerderij met een rieten kap. De brandweergarage lag vlak achter ons huis  dus als de brandweer uitrukte werden wij altijd wakker. Toen ik vanuit ons keukenraam zag welk huis het was wist ik direct dat de brand aangestoken was. Het riet doet mee met de brand, het vuur gaat onder kap zitten en bluswater spoelt van het riet af. Het is al jaren geleden en het dak van deze boerderij brandde helemaal af. Tegenwoordig is er gelukkig veel meer kennis over hoe men een brand in een rieten kap aan moet pakken.

Een rieten dak wordt gemaakt van een eenjarig riet. Vroeger was het naast stro en heideplaggen de goedkoopste dakbedekking, tegenwoordig wordt het vooral toegepast bij duurdere huizen. De eigenaar van deze boerderij moet wel wat centjes hebben want aan het pand zelf viel ook nog heel wat te restaureren.

Reacties

Knap staaltje vakmanschap!
Emie zei…
Dat soort vakwerk is goud waard!
Sjoerd zei…
Toch is het mooi dat deze technieken ook bewaard blijven.
Annelies zei…
Wat mooi zo’n rieten dak en wat voor een vakmanschap komt daar aan te pas! Eigenlijk vind ik zo’n dak met de jaren steeds mooier worden.
We hadden vroeger vrienden met een rietgedekt huis en die stonden tijdens Oud en Nieuw doodsangsten uit wanneer er vuurwerk afgestoken werd en de wind stond even verkeerd en daar kan ik me wel iets bij voorstellen!
Marthy zei…
Er zijn zoveel huizen met rieten daken dat het aantal bedrijven in deze branche stijgende is, Sjoerd
Marthy zei…
Ja Annelies, mensen met rietgedekte huizen blijven met de jaarwisseling altijd thuis heb ik weleens gehoord.
Lut en Luc zei…
Die rieten daken geven zo'n warm huiselijke uitstraling aan een pand. Ik weet dat in België de brandverzekering onnoemelijk hoog is als je een pand hebt met een rieten dak.
Margriet zei…
Mooi, die rieten daken op de boerderijen en huizen! Echt vakmanschap wat die mannen doen...
miekequilt zei…
Mooi hoor, een rieten dak. En je hebt er weer een mooie reportage voor ons van gemaakt.