Doorgaan naar hoofdcontent

Keukenhof

In Nederland en ver daar buiten kent iedereen de naam Keukenhof die verbonden is aan dat prachtige voorjaarspark in Lisse. Helaas is het nog gesloten, men wacht met smart op goedkeuring om open te gaan. Zoals zoveel mensen heb ik nog nooit nagedacht over de naam Keukenhof maar weet ik sinds kort waar die vandaan komt.

In de Middeleeuwen werd in de brede strook binnenduinen, Keukenduyn genoemd, op wild gejaagd voor de keuken van Slot Teylingen. Hier leefde Jacoba van Beieren de laatste vier jaren van haar leven in ballingschap.



In 1641 koopt een rijke commandeur van de VOC  dat stuk grond en laat er een landhuis op bouwen. Er wordt natuurlijk meteen rondom een park aangelegd, dat kon toen allemaal in die tijd. Het geheel wordt Keukenhof genoemd.

In 1949 werd op het noordelijke deel van het landgoed een bloemententoonstelling ingericht, dat is het huidige Keukenhof zoals wij het kennen.

Het landgoed heeft daarna nog verschillende eigenaren gehad en aan het huis is verbouwd en bijgebouwd in de loop ter tijd. Het is nu ondergebracht in een stichting en die doet haar best om het landhuis en park te onderhouden en open te stellen voor publiek.

Nou, daar krijgen ze van mij de complimenten voor want het is een prachtig geheel, het huis zowel als het park.

Over een week of wat moeten deze perken er nog veel mooier uitzien, we waren net wat te vroeg.

Je zal dit toch voor je deur hebben staan.


Tijdens de Open Monumentendag of de Dag van het Kasteel mag je binnen een kijkje nemen.

Maar alleen al een rondje buitenom is een feestje, er is genoeg te zien. Die torentjes, dat is toch prachtig.

In 1857 werden de tuinen door lanschapsarchitect J.D. Zocher en zijn zoon heringericht. Zij ontwierpen later ook het Vondelpark in Amsterdam. 

Naar het bloembollen park kunnen we voorlopig niet dus is dit landgoed een goede tweede want nog een beetje zon en al die mooie perken staan in bloei.

Reacties

Drenthegirl zei…
Thank you for this info and the photos. So lovely to "travel" with you...
Bertiebo zei…
Interessant weer. Dat van die naam had ik wel eens gelezen maar was het ook weer vergeten. Prachtfoto's!
Marthy zei…
Wist dit allemaal niet. We rijden er weleens langs en ik wist dat het terrein bij het Keukenhof hoorde, maar meer niet. Vanaf de weg zie je het kasteel ook niet.
Emie zei…
Dat Jacoba van Beieren wat met de Keukenhof te maken heeft, wist ik. Maar hoe of wat? Leuk om jouw uitleg te lezen.
Marthy zei…
Over die Jacoba valt heel wat te schrijven, die heeft een leven meegemaakt.....
miekequilt zei…
Ik ben nog nooit in de Keukenhof geweest. Ben het ieder jaar van plan maar het kwam er niet van. Misschien dit jaar?
Ik ben er ook nog nooit geweest. Leuk de connectie met zo'n kasteel en landgoed.
In de weer zei…
Héél vroeger ben ik er eens geweest met mijn ouders.
De laatste keer dat ik er was, waren onze franse kennissen erbij, het was op hun verzoek en ze hebben er genoten !
Sjoerd zei…
Een schitterend optrekje... Mooi in beeld gebracht en weer wat nieuws geleerd.
Leuk weetje!! Toen wij in Heemstede woonden (januari 1987 - december 1989) zijn wij een keer naar de Keukenhof geweest. We hadden een vrije dag van het werk genomen, zodat het iets rustiger zou zijn. En dat was het. Volgens mij is het de laatste jaren steeds gekker geworden met de hoeveelheid bezoekers.
Marleen zei…
Wij bezochten de Keukenhof een jaar of 5 geleden en ik zou er heel graag weer naar toe willen. Je foto’s zijn trouwens prachtig!
Een prachtig oud gebouw. Het loopt niet altijd van een leien dakje om dat te behouden en te onderhouden. Ik ben blij dat het behouden is gebleven. Met bloeiende narcissen hat het net iets meer "swing" gehad, maar die denken wij er gewoon bij. Jouw foto's vertellen hun eigen verhaal (-:
Marthy zei…
Altijd vlakbij gewoond er er nooit geweest Mieke. Maar ik had in mij jeugd genoeg bollen gezien, mijn vader kweekte ze en wij hielpen vaak mee. Nu ik ouder ben zou ik het dolgraag eens bezoeken maar de drukte weerhoud me.
Heb nog nooit de Keukenhof bezocht
Marlou zei…
Dag Marthy,

wat fijn, dat je dit hebt laten zien.
Dan zijn we toch een beetje binnen geweest.
Van mij mag de Keukenhof OPEN!!

Prettig weekend!
Marlou
Lida zei…
Mijn voorouder Engel Dirksz. van Steijn heeft ooit de Hofboerderij die achter het kasteel staat in eigendom gehad. Dat was in 1662. Na 'n jaar of 2 heeft hij het weer met enige winst verkocht. Het schijnt de boerderij tot op de dag van vandaag zo goed als in authentieke staat is gebleven. Dat vind ik van die leuke familieweetjes.
Marthy zei…
Wat is dat nou weer leuk Lida, dat jij dat weet. Een mooie toevoeging, bedankt.