Doorgaan naar hoofdcontent

Wild

Ik kreeg deze week de vraag of je de zwijnen en vossen die hier zitten echt tegenkomt. Eerlijk gezegd bijna nooit. We hebben in al die jaren één keer een sanglier (wild zwijn) gezien met een stel jongen. En toen we ooit een keer in het donker bij vrienden vandaan kwamen rijden hadden we bijna een aanrijding met een zwijn. Ik zag hem het eerst, Mart keek net al pratend een fractie van een seconde naar mij. Het enorme beest kwam de helling afstuiven, keek verstoord naar onze auto terwijl ik Stop gilde. Gelukkig kon Mart vlak voor het zwijn de auto stil zetten en het gevaarte denderde daarna aan de andere kant van de smalle weg de helling af. We zaten te trillen van schrik en ook onder de indruk hoe groot zo'n machtig beest wel niet is als hij zo vlak voor je auto staat. Onze buren zeiden later dat als we hem geraakt hadden onze auto zeker total loss zou zijn geweest. 150 Kg pezen en spieren!

 Vossen zien we af en toe wegschieten als we aan het wandelen zijn. In het donker komen we ze vaker tegen, dan zie je de ogen opflitsen in je koplampen. Reeën zien we ook zo nu en dan, vaak sporen in de moestuin en af en toe een kooltje opgeknabbeld. Horen doen we ze zeker, wat een herrie maken die in de bronstijd. Ze zitten aan de overkant van de vallei, geen huizen daar en wel wat paden waar je ze overheen hoort draven 's nachts.

Dit is een foto van de boomgaard van buurman Patrice, helemaal omgewoeld door de zwijnen. Het was in augustus 2014 en toen vonden we dit uitzonderlijk, zo dichtbij, vlak onder onze moestuin. Tien jaar later vinden we het normaal dat de beesten de paden rondom tot vlakbij het dorp regelmatig omwoelen op zoek naar voedsel.

ln heel Frankrijk is de zwijnenpopulatie de afgelopen jaren explosief gegroeid. Van “les bêtes noires” zoals de Fransen zeggen, zijn er op dit moment al 2 miljoen en hun aantal blijft maar stijgen. Je vindt ze niet alleen in de bossen, in de buitenwijken van sommige steden zijn ze al een normale verschijning geworden. Brutaal vreten ze de moestuintjes kaal. De Franse jagers doen hun uiterste best en schieten er een half miljoen per jaar af. Dat is nog altijd een véél kleiner aantal dan er jaarlijks geboren worden. Geschat wordt dat de populatie binnen 3 tot 4 jaar weer zal zijn verdubbeld.

Reacties

Bertiebo zei…
Dat is dus een probleem aan het worden. Interessant om te lezen. Dankje.
Tja het is dus eigenlijk een plaag aan het worden.
Judy zei…
Ik moet aan Asterix en Obelix denken en hun everzwijnen. Maar dit is natuurlijk niet leuk meer.
Sjoerd zei…
Hier vinden we ze ook steeds vaker in de bossen. Lijkt me niet leuk om zo'n dier op je pad tegen te komen.
Yova zei…
Zwijnen komen steeds er meer bij jullie in Frankrijk. Hier ook in nl. Aanrijding dan komt ook vaker voor. Het is natuurlijk heel vervelend. Gebeurde ook andere dieren. Uit de buurt blijven bij zwijnen.
Emie zei…
Jeetje, wat een aantallen. Ik ga eens navragen aan onze Italiaanse buren hoe dat bij ons zit. In de eerste twee Corona jaren is er niet gejaagd en dat heeft ook voor een enorme toename gezorgd.
Bekend plaatje, die omgewoelde boomgaard van jullie buurman! Wij hebben ook zo’n foto van ons terrein. We gaan ‘m maar niet inlijsten😉
Wat Emie zegt, vertellen de jagers hier ook.
Ger zei…
Overlast van wilde zwijnen blijkt in heel Europa te spelen.Het gaat ze te goed omdat er in de bossen voldoende voedsel te vinden is en waar dat niet het geval is gaan ze op zoek naar eten bij de boer en moestuinen en veroorzaken door hun vraat en wroetgedrag veel landbouwschade.Daarnaast kunnen wilde zwijnen een risico vormen voor de veehouderij omdat ze een rol spelen bij het overbrengen van de Afrikaanse varkenspest,onlangs nog in België las ik.
Wilde zwijnen hebben geen natuurlijke vijanden en zelfs de oprukkende wolven pakken liever schapen dan zo’n groot log zwijn,hooguit ‘n verzwakt zwijn of biggetje.
Toen wij laats door de Harz reden stonden er langs doorgaande wegen rood/witte driepoten op plekken waar onlangs aanrijding had plaatsgevonden met wilde zwijnen,het waren er zóveel dat je bijna stapvoets zou gaan rijden.
willy zei…
ik had er geen idee van dat ze zo talrijk zijn

je zal er maar mee te maken hebben

prettige dag

KnutzEls zei…
En vraag ik me af: wat doen ze met die dooie everzwijnen? Paté, koteletten, en een heleboel bouten, kopvlees. Weten de Fransen daar raad mee?
Jolande zei…
Dat hebben we dus in het bos in Belgie ook.
Er loopt een weg door het bos waar we altijd overheen moeten en daar staan nu borden dat je op moet letten voor everzwijnen.
Als je zo´n dier voor je auto krijgt...ik kan me voorstellen dat jullie vreselijk geschrokken zijn.
Janny zei…
Ik wist niet dat er zoveel waren, dat wordt een groot probleem.
Mevrouw W. zei…
Gelukkig kwamen jullie en het zwijn er goed vanaf.
Ik heb weleens gehoord dat het vlees van een mannetje niet lekker is, maar van een vrouwtje wel. En dat er onder andere stoverij van gemaakt wordt.
Mevrouw W. zei…
Mijn vorige reactie werd niet geplaatst dus dan nog maar eens proberen:)

Zowel jullie als het zwijn zijn er gelukkig goed vanaf gekomen.
Ik heb weleens gehoord dat het vlees van een mannetjeszwijn niet lekker is, dat van een vrouwtje wel. Er wordt bijvoorbeeld stoverij van gemaakt.
Lies zei…
'k Zit te lezen met een gefronst voorhoofd... 't Zal maar in jouw omgeving voorvallen...!
Lie(f)s.
miekequilt zei…
Dat is een echte plaag aan het worden. Voorzichtig rijden en goed opletten dus. Hopelijk komen de zwijnen niet in jullie mooie tuin.
In de weer zei…
Wat een aantallen noem je daar even op, wist niet dat er zóveel rondliepen.
Een serieus probleem.
Willy zei…
Mooi om de dieren te zien, maar liever niet op de weg en dat ze de tuin omwoelen.
Gerda zei…
In de herfst was er een uitzending van Een vandaag en daarin bleek dat hoe meer wild zwijnen er geschoten worden er meer jongen geboren worden. Kortom hoe meer de jagers hun best doen, des te meer wild zwijnen er komen. Een vrouwtje kan wel 12 jongen krijgen, vooral als er veel voedsel te krijgen is. @Marthy, ik stuur je het artikel via de mail.