Doorgaan naar hoofdcontent

Les terrasses d' Ardèche

Ons kleine gehucht met zijn vijftien huizen ligt tegen een berghelling met daaronder terrassen. Dit landschap is te vergelijken met het landschap van de rijstvelden in Azië. De terrassen liggen tegen hellingen die oplopen van 100 tot 1300 m hoogte en ze werden aangelegd om erosie tegen te gaan die ontstond door het kappen van bomen om de grond vrij te maken voor kleinschalige landbouw. Al honderden jaren was er niets veranderd in dit landschap maar heden ten dage worden de meeste terrassen niet meer onderhouden, raken overwoekerd en muren storten in. Om jullie een beeld te geven hoe het in er hier in vroegere tijden uitzag op die terrassen heb ik een paar tekeningen afgebeeld.




De stenen hoefden niet van ver te komen, die lagen al in de grond en daar werden ook de huizen van gebouwd. Alles werd dan ook van steen gemaakt, de opslagplaatsen, de trappen.  Zo' n muur  bestaat meestal uit twee rijen stenen met in het middengedeelte kleine steentjes. Ook de muren van ons huis zijn op die manier opgebouwd en zijn zo'n tachtig cm dik. Omdat op die kleine terrassen geen tractor kan komen eindigde deze manier van leven en trokken de mensen weg om elders hun bestaan op te bouwen.  Ik zal jullie de komende tijd nog wat laten zien van onze terrassen en wat wij er nu mee doen.


Reacties

Mirjam zei…
Wat mooi om te lezen hoe er vroeger de terrassen zijn aangelegd en ook waarom. Het zijn niet zomaar een paar huizen tegen een helling, er zit een hele geschiedenis achter. Heel boeiend vind ik dit soort verhalen. Kom maar op met de rest...
Fijne avond,
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Leuk Mirjam, je reactie. Je vraagt je toch af met zo'n blog of je lezers het wat vinden. Dank je.
Altijd leuk, achtergrondinformatie. Gewoon vertellen als je daar zin in hebt.
Marthy zei…
Ik vind het zelf heel boeiend, Jeanette, hoe de mensen hier vroeger geleefd en gewerkt hebben en wil daar graag anderen deelgenoot van maken.
Elizabeth zei…
Interessant! Natuurlijk vinden we het altijd een heel idyllisch geheel om zo'n dorpje tegen een berghelling te zien liggen... Maar er zit dus veel meer achter! Tjonge, wat een werk moet het geweest zijn om die terrassen aan te leggen. Prachtige tekeningen die veel verduidelijken!
Nana zei…
Oh dat is interessante informatie. Dat heb je hier overal in het zuiden wel hé. Niet die terrassen bedoel ik dan maar dat alles uit steen is opgetrokken. Hoe ze dat deden vraag ik me dan af. Zulke smalle en steile straatjes!?
Sjoerd zei…
Leuk om dat eens te lezen. Ik heb laats ergens een aflevering gezien waar ze ook gangen van voor naar achter de huizen hadden
Inge zei…
Ik ben best leergierig :-)
Ageeth Mooij zei…
Ik hou van de geschiedenis, daar lees ik graag en veel over. Dus...
A3 zei…
Leuk en leerzaam. En herken ik nou jullie huis rechts met de Umbrisch grijze luiken?
Marthy zei…
Elizabeth, altijd al wij lopen te wandelen hebben wij het erover hoeveel werk dat moet geweest zijn om al die muurtjes op te trekken en dan ook nog die huizen, alles met de hand, steen voor steen. Diepe bewondering.
Marthy zei…
Er waren genoeg stenen voorradig en de mensen konden en veel kunnen het nog, met die natuurstenen bouwen. Want dat is een aparte kunst die men bijvoorbeeld in Nederland niet beheerst. Daar is altijd gebouwd met gebakken steen.
Marthy zei…
Wat zou je denken van die keldergewelven, Sjoerd. Hoe kregen ze het voor elkaar?
Marthy zei…
Ik heb drie boekjes, jaren geleden gekocht waar ik deze mooie tekeningen uit gehaald heb. Er staan nog meer interessante dingen in, dus.....
Marthy zei…
Ook ik hou van geschiedenis en heb veel boeken voer deze streek. Dus....
Marthy zei…
Ons huis is wat meer naar links. Het staat rechts naast het huis met de gesloten bruine luiken en bestaat uit drie gedeelten. Eerst de tuinkamer, dan het raam van de vooruitstekende badkamer boven de doorgang van de binnenplaats naar de tuin en daarnaast onze woonkamer. Ingewikkeld verhaal.
Emie zei…
Hier had eigenlijk Emie moeten staan. Via het tablet gereageerd dus zodoende
Annelies zei…
Interessant stukje, Marthy! Ook bij ons zie je dit soort terrasbouw. Zelf hebben we ook nog wat van die terrasmuurtjes te restaureren maar alles op z'n tijd. Wat betreft die laatste tekening: dat zou zo jullie muurtje in wording kunnen zijn met Martin als noeste arbeider!
Marthy zei…
Ik begreep het, Emie.
Marthy zei…
En je ziet het Ernest, Mart doet het precies volgens het boekje, met touwtje en al. Inmiddels liggen de eerste stenen en ik kan nu al zien dat het mooi gaat worden.
Vlimbouter zei…
Ook ik zoek altijd van alles op over de streek waar we verblijven. Ik kijk dus al uit naar je verdere verhalen over 'jouw' Ardèche.
Marthy zei…
Het worden meer foto's en verhalen over onze eigen terreinen maar wie weet, ook wat meer over 'mijn' Ardèche.
Wietske zei…
Keep on going ma! Super leuk om te lezen; met name omdat ik het gebouw en de omgeving van dichtbij ken..
Marthy zei…
Still going strong, zoon!
Onliemie zei…
Zo mooi die huizen tegen de heuvel... Natuursteen om mee te bouwen is toch het mooiste wat er is... Het moet zwaar werken geweest zijn vroeger om daar de grond te onderhouden. Ergens begrijpelijk toch dat de jeugd dan wegtrekt...
Marthy zei…
Zeker doordat er geen moderne machines op die kleine terrassen konden komen, Kris. De tijd dat men alles met de hand deed zoals hier is al lang voorbij.
Jan uit Perth zei…
Daar zou ik maar niet aan twijfelen, Marthy :-)! Dat soort toepasselijke "extra" informatie maakt het juist interessant(er).
Lida zei…
Ja leuk en heel interessant. Ik hou van dat soort geschiedenis. Ga vooral door hiermee hoor.
Marthy zei…
Dat jij van geschiedenis houdt had ik al lang begrepen, Lida;-)
Wat een prachtig 'gehucht' zo tegen de helling. Leuk om te lezen en de illustraties zijn ook mooi en duidelijk.
Marthy zei…
Zo is bij ons de hele streek Alet, overal van die plukjes huizen tegen de helling, meestal op de zuidkant.
Mirjam zei…
Ben ik het helemaal mee eens.
Fijne avond,
Liefs,
Mirjam
Nana zei…
Best knap hé. En jouw Mart kan dat ook zeg! ;-)