Doorgaan naar hoofdcontent

Vestingstadje Nieuwpoort


Onze fietstocht door de Alblasserwaard bracht ons bij het mooie vestingstadje Nieuwpoort. Het is een van de kleinste vestingsteden van Nederland en het ligt aan de Lek schuin tegenover de zilverstad Schoonhoven.  

Nieuwpoort werd rond 1200 gesticht door de heren van Liesveld en Langerak en kreeg in 1283 stadsrechten. Het kent een roemruchte historie; vele malen is het een strijdtoneel geweest. Na 1672 is het onderdeel geworden van de Oude Hollandse Waterlinie en kreeg Nieuwpoort op voorstel van prins Willem van Oranje wallen en grachten in een vesting met zes bastions. 

De oostelijke zijde van de stad werd afgesloten door een zogenaamde beer met 2 monniken. De van boven schuin toelopende muur diende als waterkering en vormde een verbinding tussen de rivierdijk en de vesting. De monniken hadden tot doel de vijand te beletten via de beer de vesting te bereiken.

Prachtig dat die beer en monniken bewaard zijn gebleven. Het is zo'n mooi element in het landschap.

De uiterwaarden van de Lek zijn een goed leefgebied voor watervogels.


Op deze plek onder aan de dijk hadden zich veel grauwe ganzen verzameld.

Reacties

Bertiebo zei…
Dit is niet het Nieuwpoort van de slag in 1600 toch?
Marthy zei…
Dat was Nieuwpoort in België.
Emie zei…
Hoe vaak ben je afgestapt tijdens het fietsen? Wat een mooie plaatjes heeft het weer opgeleverd!
anja zei…
Toen ik in die regio woonde, ging ik heel graag naar Nieuwpoort, leuk om doorheen te wandelen, en indertijd zat er een heel leuke handwerkwinkel, De Schapekop, daar heb ik heel wat cursussen gevolgd, en handwerkspulletjes gekocht. Leuk om het hier weer even terug te zien!
Sjoerd zei…
Mooi verhaal, ik wist niet eens dat het bestond.
In de weer zei…
Zoals altijd weer mooi om te zien, die vestingstadjes !
Weer zo'n juweeltje!
Wat mooi allemaal, leuk, ik ken het plaatsje niet.
O Nieuwpoort, ja, leuk en schilderachtig plaatsje, daar heb ik wel eens gelogeerd in een B&B. Mooie omgeving, en Schoonhoven is ook het bezoeken waard.! Ga graag weer een keer lunchen bij Hotel Belvedère, zodra dat weer kan.
Marthy zei…
Wij fietsten vaak naar Schoonhoven op een zonnig zondagmiddag en dan over de Lekdijk terug. Maar dan eerst even wat drinken op het terras van Belvedère.
Elizabeth zei…
Ja, dat is een heel bijzonder plaatsje! De eerste keer dat ik daar kwam, keek ik ook mijn ogen uit...
miekequilt zei…
Ik kwam er weleens voor De Schapekop. Bedankt, Anja. Ik wist niet meer hoe de winkel heette. Ik houd van dit soort plaatsen.
Marlou zei…
Bijzonder dit, Marthy...