Dit weetje wilde ik even met jullie delen. Bijna ieder Nederlands huishouden heeft wel een of meer kaasschaven in huis.
Veel mensen denken dan ook dat de kaasschaaf een Nederlandse uitvinding is, maar dat is
niet het geval. De kaasschaaf is uitgevonden door Thor Bjørklund, een meubelmaker uit
Noorwegen. Hij baalde ervan dat het niet goed lukte om met een mes
een mooie plak van een kaas te snijden. Dunne plakken vond hij namelijk
lekkerder, terwijl wat dunnere kaasplakjes ook voordeliger zijn, omdat je dan
langer met een kaasstuk kunt doen. De Noren zijn blijkbaar net zo zuinig als de Nederlanders.
Als meubelmaker kwam Bjørklund op het idee om een houtschaaf zodanig aan te passen, dat deze gebruikt kon worden om er dunne plakjes kaas mee te schaven. Hij ontwierp een schaafmechanisme met een handvat eraan, die hij net zolang perfectioneerde totdat de plakjes van de juiste dikte waren. In februari 1925 vroeg Bjørklund patent aan op zijn uitvinding.
Het liep goed met de verkoop en al gauw was het een belangrijk Noors exportproduct. Ze werden vooral verkocht in de Scandinavische landen (Noorwegen, Denemarken, Zweden en
Finland), Duitsland, Nederland, Frankrijk en Zwitserland. Frankrijk staat wel in dit rijtje maar toch weet ik zeker dat mijn Franse buren geen kaasschaaf in in de keukenla hebben liggen. Alhoewel, ik heb er op zijn verzoek eens eentje meegenomen voor buurman Patrice. Ieder voorjaar neem ik voor hem een paar kilo oude Stolwijkse boerenkaas mee, ik kan hem geen groter plezier doen.
De kaasschaaf mag dan in Noorwegen uitgevonden zijn, de
grootste kaasschaaf vind je in Zweden. In het kleine plaatsje Ånäset, in het noorden van Zweden, is een prachtig kunstwerk te vinden,
dat bestaat uit twee enorme kaasschaven. Ze zijn zo’n 7 meter hoog en wegen
samen 820 kilogram. De Zweedse regio waar deze jumbokaasschaven staan, noemt
men daar ook wel het ‘Koninkrijk van de Kaas’. Wij Nederlanders zijn dus niet
de enige kaaskoppen op de wereldbol.
Reacties
Wij hebben er eentje meegenomen naar de Azoren, maar de kaas die we daar eten krijg je er niet mee geschaafd, dus snijden we er gewoon plakjes van.
'k Heb eentje in de keukenla.
Lie(f)s.
Ik heb hier in de keukenlade één gewone kaasschaaf en een kaasschaaf waarmee je kunt raspen. Ook handig !
Een boterham met kaas is mijn favoriet en ik kan ik de hele dag door eten...