Het plan was om afgelopen zaterdag met vrienden te gaan fietsen in de bollenstreek maar door het slechte weer lieten we die fietsen maar thuis en reden per auto naar Lisse. We bezochten daar museum De Zwarte Tulp. Een museum naar mijn hart, ik ben tenslotte geboren in de bollenstreek.
In de tuin van het museum staat een beschilderde tulpenbol, onderdeel van het kunstproject ‘Giant Tulip Bulbs’. De Reuzenbollen worden geadopteerd door bedrijven, gemeenten en stichtingen uit de hele streek. Van Leiden tot aan Haarlem worden zo’n 80 bollen geplaatst, er zijn er al heel wat te zien. De verhalen achter deze bollen en de kunstwerken zelf zijn een mooie toeristische attractie voor de streek. Alle bollen samen vormen een fietsroute van uiteindelijk 125 km.
Een tuin bij zo'n museum staat natuurlijk vol met bloeiende bollen.
Deze beschilderde bol is ook een onderdeel van het kunstproject, ze worden door kunstenaars van over de hele wereld gemaakt.
Op de begane grond is een museumwinkel en ook een expositie ruimte waar nu werken van de schilder Anton L. Koster hangen die zich specialiseerde in het schilderen van bloeiende bollenvelden.
De expositie met papierknipkunst was verrassend. Zulke mooie werken, kijk maar even mee.
Helemaal boven in het gebouw is een blijvende tentoonstelling over het werken op het land en in de schuur. Daar laat ik morgen wat over zien.
Reacties
Heb nog meer werk bekeken van Anton Koster:ik hou van dat genre.
De knipkunst vind ik prachtig, maar ook die grote bollen van de fietsroute.
Wij ontdekten die bij toeval, toen we naar de watertoren in Hillegom fietsten (blogbericht 6 september 2023).
Onderweg daar naartoe zagen wij er verschillende en in de tuin van de watertoren stond er ook een.
Het is een museum dat ik ook wel eens graag zou willen bezoeken.
Lie(f)s.
Die delft blauwe bol heeft hier wel mijn voorkeur
Prettige avond