Voor de vierde keer gingen we gisteren op stap met de routegids 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam'. Hoewel het zonnig weer was voelde het heel koud aan met de wind die vanaf het IJ kwam. Direct vol in het zicht stond daar het Pontsteigergebouw. In 2018 trokken de eerste bewoners in de dure appartementen. De vier penthouses op de bovenste verdieping schijnen door een Amsterdamse horecaondernemer in één keer voor 16 miljoen te zijn gekocht en met mooie winst weer doorverkocht.
Over de Willemspoort schrijft een anonieme auteur in 1844: 'Als men met den spoorwegen te Amsterdam komt ontwaart uw oog een lomp gebouw dat door een toeval daar schijnt nedergeworpen te zijn'.
Na de Willemspoort lopen we de negentiende-eeuwse gordel in. Deze wijken zijn ontstaan op basis van het uitbreidingsplan van ingenieur Jan Kalff uit 1877.
Net zoals in de tuindorpen is hier veel mooi metselwerk te zien. Arbeidsuren waren niet duur in het begin van de vorige eeuw. De woningblokken zien er na al die jaren nog heel goed uit.
Het Zaanhof met het opvallende gele schilderwerk en houten topgeveltjes. Het is dorpser dan de meeste gebouwen die we tot nu toe aan deze kant van het IJ hebben gezien.
De twee poortgebouwen zien er bijna middeleeuws uit. De schoonheidscommissie vond dit complex eigenlijk veel te luxueus voor arbeiderswoningen.
Met bewondering staan we te kijken naar de details. Deze tegelplateaus bijvoorbeeld met die mooie randjes er omheen.
Ongelooflijk, gebouwd als arbeiderswoningen werd er voor dit soort sierdetails gewoon nog tijd gemaakt. De sociale huurwoningen van tegenwoordig krijgen deze aandacht niet. Onmogelijk, het zou veel te kostbaar zijn.
Reacties
Prachtig Marthy al dat mooie metselwerk en al die details die je laat zien.
We volgen op dit moment de serie ‘Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen', gepresenteerd door Mariëlle Tweebeeke. Erg leuk en interessant om te zien hoe er vroeger gebouwd werd.
En inderdaad wat een prachtige details op de andere woningen.
de prijzen bij het eerste gebouw zijn bijna onmogelijk
maar er is blijkbaar een markt voor
prettige dag
ps: als je bij mij reageert zit er een foutje in de URL
Door mijn reumatische aandoening zal ik dat nooit meer kunnen belopen maar ik doe dat op andere manier.
Ga er over lezen na het bekijken van jou blogpost en kwam hier:https://historiek.net/de-zaanhof-amsterdam-geschiedenis/136018/
veel antwoorden op mijn vragen tegen.
De heren die destijds aan deze projecten gewerkt hebben, die hebben het goed begrepen,het was juist de bedoeling dat het een geheel andere uitstraling zou krijgen dan de dichtopeengepakte,monotoon uitziende blokken van vier woonlagen gebouwd buiten het centrum van Amsterdam.
Ben deze hofbouwstijl wel vaker tegen gekomen in NL,ik bracht er mijn kindertijd door maar helaas heeft dat alles plaats moeten maken voor lelijke te dure nieuwbouw.
Bedankt voor het delen, Marthy,
ik kwam de middag weer leuk door binnenshuis
Lie(f)s.