Het boek Papegaai over de IJssel van Kader Abdolah vond ik een paar weken geleden in een minibieb en op de achterflap las ik dat het verhaal begint in een paar oer-Hollandse protestantse dorpen langs de IJssel waar voor het eerst vreemdelingen komen wonen. Wij wonen hier in Stolwijk ook vlak bij de IJssel, wel in een ander deel van Nederland maar in een gelijksoortig dorp.
De bewoners in die dorpen hebben nog nooit één asielzoeker gezien en die eerste vreemdelingen waren een schok en daarna een bezienswaardigheid. En zo ontstaat de Nederlandse multiculturele samenleving. In Papegaai vloog over de IJssel gaat de schrijver alle problemen, taboes en botsingen tussen culturen niet uit de weg. Integendeel. Hij brengt ze juist in beeld. Moslim-extremisme, homoseksualiteit en vrije liefde, communicatieproblemen, zelfmoord, intolerantie en de eerste kinderen uit gemengde relaties die tussen twee culturen in op moeten groeien.
De roman speelt in de jaren tachtig. De stroom van asielzoekers neemt toe en de mentaliteit ten opzichte van de nieuwkomers verandert. Hoewel de vreemdelingen in eerste instantie vriendelijk worden ontvangen, wordt de houding van de autochtonen steeds minder welwillend. Elf september is wat dat betreft een omslagpunt. Toch stroomt het water in de IJssel kalmpjes verder, ook de schrijver gaat verder met zijn verhaal maar doet naar mijn mening iets teveel alsof er niets aan de hand is.
Al met al een lezenswaardig boek met een nog steeds actueel onderwerp ook al is het al een jaar of tien geleden geschreven.
Reacties
Toch eens kijken
Hier hebben we geen boekenkast, maar lees ik ook niet zo heel veel.
Momenteel is er (voor de tweede poging) een doos onderweg waar ook boeken inzitten en daar zou ik wel een paar maanden mee vooruit moeten kunnen.
Lie(f)s.