Wat we ook in dat leuke Oude Ambachten Museum zagen was een ruimte vol met oude computerapparatuur. Alles wat daar staat lijkt van eeuwen geleden maar zo lang terug is dat echt nog niet. Die ontwikkeling is zo snel gegaan, ik moet voortdurend hollen om het bij te houden. En eerlijk gezegd hou ik alles al niet meer bij.
De Commodore 64 kwam in januari 1982 op de markt. De homecomputer heeft een vermelding in het Guinness Book of
Records als de bestverkochte computer ooit, met een geschat aantal tussen de 10
en 17 miljoen verkochte exemplaren.
Ik heb even aan zoon Bas moeten vragen welke wij in huis hadden maar dat was de MSX die een jaar later het levenslicht zag. Zoon had veel interesse in dat soort apparatuur en ik wilde er ook wel wat over weten dus schaften we er een aan en ik volgde een cursus bij de Plattellandsvrouwen. Een ster ben ik nooit geworden😏
Iets verderop in het museum was een ruimte waar allerlei apparatuur stond die men in kantoorruimtes gebruikte, waaronder deze telefooncentrale. Iets soortgelijks heb ik als negentienjarie bediend. Oh mensen, waar blijft de tijd?
Mijn zoon wees me er trouwens fijntjes op dat ook hij (1972) en zijn leeftijdsgenoten de ontwikkeling van de computer en de informaticawetenschap vanaf het begin hebben meegemaakt. Je bent gauw geneigd om dat van je eigen kinderen te vergeten omdat ze er zoveel meer van weten dan jij.
Reacties
Sommige ontwikkelingen zijn zelfs beangstigend, maar je kunt niet meer zonder.
Altijd op kantoor gewerkt dus veel vd ontwikkelingen meegemaakt, van gewone typemachine tot geavanceerde laptop.
Over het algemeen hebben we, wat nu als ouderen wordt omschreven, het wel bijgehouden als we het nodig hadden en het geleerd. Bijhouden probeer ik nog steeds maar als je het in de praktijk niet nodig hebt doe je het niet.
De eerste PC die wij in huis hadden kocht mijn man 2e hands van zijn werkgever,je kon op internet via vaste telefoon verbinding,maar dan kon je niet bellen of gebeld worden.
Mijn 10 jarige kleinzoon(inmiddels 28) zei tegen me:oma ik zal jou eens wegwijs gaan maken wat die PC betreft want anders ben je straks geen analfabeet maar een digibeet,en zó kreeg ik mijn eerste les in de digitale wereld.
Kan me aardig redden wat dat betreft,steeds meer handelingen waar je vroeger de deur voor uit moest,kun je nu online regelen.
Heb onlangs jaar lang mee gewerkt aan studie voor Radboudumc,met speciale app op MB stond ik via Bluetooth in verbinding met arts wanneer ik thuis wekelijks spirometrie/longfunctie testen + vragenlijst invulden en met code veilig verstuurden naar longarts.Zodat in de toekomst patiënten met longaandoening thuis kunnen meten en arts op afstand kan meekijken en direct kan ingrijpen indien nodig.
Lie(f)s.