Gisteren was het een uit dag, vandaag een thuis dag en dat was hard nodig. Vanmorgen de bovenverdieping, drie slaapkamers en een toilet, schoongemaakt. Alle bedden zijn verschoond en het ziet er daar weer spic en span uit. Ondertussen had manlief bramen, tomaten en paprika's geplukt en daar ben ik vanmiddag mee aan de slag gegaan. De bramen staan een nachtje in de suiker, daar wordt morgen jam van gemaakt. Met de tomaten, uien, courgette en paprika maak ik een tomaten-basissaus die ik gebruik voor soep en pasta. Verleden jaar ook gedaan en ik heb er ontzettend veel plezier van gehad, tot de laatste pot is het opgegaan. Hierbij het recept:
4 kilo tomaten, 4 grote uien, 4 gr. paprika’s, 2 middelgrote
courgettes, olijfolie. Kleinere hoeveelheden kan natuurlijk ook.
De tomaten snijd ik in stukken en dan gaan ze zonder water
in een grote pan. Kook ze (zeker in het begin regelmatig roeren zodat het niet
aan kan zetten op de bodem) tot ze helemaal zacht zijn en laat ze dan ook nog
een uurtje op wat zachter vuur inkoken. Doe ze dan door de passe-vite
(roerzeef). Verhit ondertussen een hapjespan of wok en bak
in de olijfolie de fijngesnipperde ui. Als dat glazig is de paprika's
erbij en even meebakken. Dan kan de geraspte courgette erdoor (de geraspte
courgette bindt de saus nog wat). Doe dan het ingedikte tomatensap er weer bij,
en breng dat weer aan de kook. Terwijl de saus nu nog wat inkookt (af en toe
roeren want uien, paprika's en courgetterasp zakt naar de bodem en kunnen dan aanzetten)
kunnen de potten alvast schoongemaakt worden: met kokend water en soda, spoel ze goed na met kokendheet water. Vul dan de hete potten met de kokendhete
tomatensaus, sluit ze goed af en zet ze ondersteboven.
Reacties
Madelief