Het is niet te geloven maar Mart plukte afgelopen week van één struik tien kilo kruisbessen. De takken waren zo zwaar dat ze tot aan de grond hingen. Met zijn tweeën al kletsend op de tuinbank alles schoongemaakt en toen heb ik van de helft jam gemaakt, twee smaken. De ene helft met stukjes fijngehakte sinaasappelschil en sinaasappelsap, de andere helft met een zeer flinke scheut vlierbloesemsiroop. De rest van de bessen ging in de vriezer voor dat-zien-we-nog-wel. Een paar dagen later werd de andere struik met de rode kruisbessen kaalgeplukt en daar kwam (maar) twee kilo af. Die heb ik schoongemaakt en daarna op internet een goed recept voor een kruisbessentaart gezocht waar ik uit leerde dat ik daarvoor 500 gr bessen nodig had. Dus gingen er vier dozen van 500 gr de vriezer in. Nog een handigheidje: ik gebruik tegenwoordig schilderstape als diepvries etiketten. Werkt makkelijk, je scheurt het benodigde zo van de rol en je kan er met een watervaste stift goed op schrijven. Maar het grootste voordeel is dat je geen moeilijk verwijderbare stickers van een doos moet pulken. Dit tape trek je er zo vanaf.
Ons dagelijks leven in Frankrijk en in Nederland
Reacties
Wij hebben vorig jaar nieuwe struikjes van diverse soorten bessen in de tuin gezet. De oogst is mager, maar lekker. Onze enorme rij uitbundig groeiende frambozen heeft (te) veel last van het weer.
Ik gebruik tegenwoordig masking tape voor de diepvriesdozen om dezelfde reden als jij de schilderstape.
Fijne avond,
liefs,
Mirjam