Kilo's fruit liggen er ondertussen in de vriezer, hoog tijd dat ik er wat mee ging doen. Zoals gewoonlijk heel veel kruisbessen van de twee struiken die we hebben. Ook de rode- en zwarte bessenoogst was enorm en vanmorgen bracht Mart alweer een vergiet vol met frambozen binnen. De aardbeien blijven wat achter maar er zitten ondertussen al weer heel wat bloemen in dus er komt meer.
Dit is een mengsel van kruisbessen met aardbei, heel lekker. Ik giet het laatste restje jam wat nog in de pan zit altijd in een schaaltje zodat we de volgende ochtend kunnen proeven.
Ik heb zo'n grote vrieskist in de bijkeuken staan en daar kan heel veel in, dus je gooit er makkelijk de een na de andere zak fruit in. Deksel dicht en je ziet er niets meer van. Maar voor het eind van het seizoen moet die vriezer echt leeg zijn want die gaat 's winters uit, je kan hier op het platteland niet vertrouwen op de electriciteitsaanvoer.
We hebben hier nog een bovengronds kabelnet van telefoon en elektra en omgevallen bomen, afgebroken takken en omgewaaide palen tijdens een flinke storm kunnen zorgen voor stroomonderbreking en dan is er in de winter niemand aanwezig die even naar de stoppenkast loopt. Verleden jaar september waren we een week aan het fietsen in het zuiden en toen was er niemand in huis na een stroomonderbreking.
Dus heb ik gistermorgen alweer een paar kilo fruit ingemaakt en dat ga ik vanaf nu regelmatig doen.
Reacties
P.S. Je linkje doet het niet.
Bij mij doet de link het wel.
Altijd wat op voorraad om van te smullen.
Hier is dat voor jaren terug ook zo gegaan.
Het meeste plezier beleefde ik aan telkens weer nieuwe laag fruit in de rumtopf leggen om tegen Kerstmis uit oude glaasjes te lepelen.Ook de morellen(waar we speciaal voor naar Limburg reden)gingen in pot om dronken te worden in eau de vie die we kochten bij Winzer in de Eifel die vergunning had om te stoken.
Lie(f)s.