Woensdag at ik spagethi carbonara met twee kleinzonen die me daarmee verwend hadden. De dag daarop, Hemelvaartsdag, was ik door Bas en Christianne uitgenodigd en aten we kaasfondue met heel veel verschillende dips voor in de kaas. Toen ik binnenkwam was het hele gezien bezig om al die dips klaar te maken. En gisteren kwam Floor net als verleden week een heerlijk stukje kabeljauw brengen. Ik had al een recept opgezocht in mijn eigen online kook boek. Dit was wat ik klaarmaakte:
Kabeljauw in pancetta gewikkeld met citroenmayonaise en
asperges voor 2 personen. Ik maakte het natuurlijk voor 1 persoon klaar.
- 2 stukken kabeljauw van 2,5 cm dik, elk 150 - 200 g
- de geraspte schil en het sap van 1 citroen
- zwarte peper uit de
molen
- 8 dunne plakjes
pancetta of doorregen rookspek
- olijfolie
- 2 eetlepels
mayonaise
- 1 grote bos groene asperges, schoongemaakt
Bereiden:
1. Verwarm de oven
voor op 200' C. Bestrooi de vis met de geraspte citroenschil en
peper - er hoeft geen zout op - omdat we de vis straks in pancetta rollen. Leg
4 plakjes panchetta dakpansgewijs op een snijplank, leg er de vis op en rol het
plakje dicht.
2. Verhit een
koekenpan, giet er een scheutje olijfolie in en leg de stukken vis erin met de
mooiste kant naar boven. Bak ze één minuut en doe ze over in een ovenschaal en
zet de schaal 10 - 12 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de vis,
tot het spek lekker krokant en mooi goudbruin is.
3. Terwijl de vis in
de oven staat, kun je de citroenmayonaise maken. Voeg aan de mayonaise wat
citroensap en peper toe. Je moet er wel genoeg citroensap bij doen, wat het is
de bedoeling dat de mayo net iets te zurig is. Dat moet omdat de smaak, in combinatie
met de asperges en de vis, aan intensiteit inboet. Maak je ook geen zorgen als
de mayo door het citroensap wat dunner is dan gebruikelijk.
4. De asperges even afspoelen onder de kraan en snijd daarna de houtachtige onderkanten van de groene stengels af. Snijd ze eventueel in stukken. Als het water kookt, doe je de asperges in de pan. Voeg een snuf zout toe aan het kookwater.
Houd een kooktijd van 2-3 minuten aan voor beetgare groene asperges. Voor zachte groene asperges is de kooktijd 5-6 minuten.
5. Serveer de vis, besprenkeld met een beetje citroenmayonaise, gewoon naast een bergje asperges.
Als je erge trek hebt, kun je er ook wat aardappeltjes bij serveren maar voor mij was dat niet nodig. Een heerlijk maaltje en simpel klaar te maken.
Reacties
heerlijk is kan ik beamen,kreeg het recept jaren geleden van Tanja en Tim/gastvrouw en heer van chambre et table d’hôtes waar we verbleven,ik gebruik zeeduivel(mooi stevig stuk vis met veel smaak) die ik insmeer met pesto.
Groene asperge erbij ga ik ook eens proberen.